هدف ما در موسسه ی خیریه ی دیابت طبرستان، حفظ سلامت و افزایش امید به زندگی بیماران مبتلا به دیابت است
اسلایدشو: اجتناب از هفت اشتباه در اندازه گیری قندخون

اندازه گیری قند خون رکن اساسی کنترل بیماری دیابت

نتایج مطالعه ی بیش از 5 هزار فرد مبتلا به دیابت نشان می دهد که حتی در افرادی که از داروهای دیابت استفاده نمی کنند انجام آزمایش منظم قند خون می تواند به کنترل بهتر این بیماری کمک کند. البته صحت نتایج بدست آمده به صحت انجام آزمایش و تفسیر صحیح اعداد بدست آمده بستگی دارد. مهم ترین چیز این است که افراد با انجام آزمایش قند خون بتوانند مطالبی را یاد بگیرند. تنها مشاهده ی اعداد و نوشتن آنها در یک دفترچه کافی نیست. اگر شما به دیابت مبتلا هستید باید نقش فعالی درسلامت خود بازی کنید. بمنظور بدست آوردن خوانش های مفید از اندازه گیری قند خون بهتر است از اشتباهات رایج در این زمینه و چگونگی اجتناب از آنها مطلع شوید.

اندازه گیری از نوک انگشت

بزرگترین اشتباهی که افراد در اندازه گیری قندخون انجام می دهند این است که آزمایش سنجش قند را از نوک انگشتان خود یعنی جائیکه اعصاب در آن قراردارند، انجام می دهند. نوک انگشت حساسترین نقطه ی انگشت است بنابراین سوراخ کردن آن سبب ایجاد درد و آزردگی می گردد. راه حل کنترل بهتر دیابت این است که دست خود را کاملاً بازکنید طوری که کف دست کاملاً صاف باشد وانگشتان خود را به هم بچسبانید سپس آزمایش را از قسمتی از انتهای انگشت انجام دهید که در این حالت قابل رویت است. انجام آزمایش در امتداد لبه های انگشتان درد کمتری دارد زیرا با این قسمت از انگشتانتان چیزی را لمس نمی کنید .

عدم شستشو و تمیز نکردن صحیح انگشتان

هرگز نوک انگشت خود را با الکل تمیز نکنید خاصیت خشک کنندگی الکل به پوست این ناحیه آسیب می رساند. اشتباه دیگری که اغلب افراد انجام می دهند لیس زدن انگشتی است که می خواهند از آن آزمایش کنند. آنها انگشتان خود را نمی شویند. در این حالت آنچه دردهان شما یا چیزهایی که لمس کرده اید به نوار تست منتقل می شود. اگر شما برای مثال پرتقال خورده اید آزمایش عدد بالایی را نشان خواهد داد و میزان قند موجود در پرتقال را نشان می دهد. بر اساس تحقیقاتی که در مجله ی Diabetes Care منتشر گردید آزمایش قند از دستان شسته نشده درقطره ی اول خون 10 درصد بیشتر ازمقدار واقعی قند درقطره دوم است و این خطا هنگامیکه دست فرد به تازگی میوه ای را لمس کرده باشد چند برابر می شود. راه حل این است که برای انجام صحیح مقدار قند خون ، دستان خود را با صابون و آبگرم شسته و سپس کاملاً خشک کنید ،این کار را درست قبل از انجام آزمایش انجام دهید.

استفاده از یک انگشت برای تمام آزمایشات

افراد غالباً ازهمان انگشت وهمان نقطه ی قبلی برای انجام آزمایش استفاده میکنند.اما از آنجائیکه بعد از چند بار سوراخ کردن یک نقطه از انگشت، توده ای ضخیم یا پینه در آن ناحیه تشکیل می شود، سوراخ کردن آن منطقه با درد بیشتری همراه خواهد بود. با تعویض انگشت و نقطه ای که لانست را در آن فرو می کنید این مشکل حل خواهد شد. بنابراین هر روز و درهر بار اندازه گیری محل سوراخ کردن انگشتتان را تغییر دهید. چنانچه مقدار عددی قند خون شما معمولاً ثابت است شما می توانید محل دیگری را بجای انگشتتان (مانند کف دست) سوراخ کنید.

استفاده ی نادرست ازلانست و نوارهای سنجش قندخون (استریپ)

برای خوانش صحیح شما نیاز به وسایل اندازه گیری قندخون مناسب دارید. یک گلوکومتر خوب و نوارهای تست ساخت همان کارخانه که شماره ی آن با دستگاهتان تنظیم شود. نکته مهم دیگر جنس لانست ها است تا درهنگام سوراخ کردن دست کمترین درد را ایجاد کند. معمولا لانست در اولین استفاده بسیار برنده و تیز است اما اگرچندین بار استفاده شود کند شده و سبب ایجاد درد می گردد. از سوی دیگر اگر نوارهای سنجش قند خون در شرایط بدی نگهداری شوند می توانند سبب تغییر نتایج گردند. راه حل مناسب این است که از لانست جدید استفاده کنید و مطمئن شوید که نوارهای قند خون در جعبه ی سربسته نگهداری شده اند و نکته ی مهم تر این است که قبل از استفاده از نوارها به تاریج انقضا آنها توجه کنید.

نداشتن مهارت در اندازه گیری و درک پیام های دستگاه گلوکومتر

دستگاه های قندسنج یا گلومتر جدید ازنظر صحت وآسانی کار بسیار بهتر از انواع قبلی هستند اما هنوز برای اطمینان از صحت عملکرد آنها باید در فواصل زمانی مشخص بر اساس دستورالعمل کارخانه ی سازنده ی ، بررسی وکالیبر شوند. همچنین شما باید از چگونگی کار با دستگاه ، نحوه ی مراقبت از آن و اینکه هر پیام خطای آن چه معنایی دارد، اطلاعاتی کسب کنید. راه حل این است که از پزشک یا مراقبین دیابت یا داروساز خود در مورد نحوه ی کار با دستگاه ،علایم و داده های آن سوال کنید.

انجام آزمایش قند خون بلافاصله بعد ازخوردن غذا

اینکه چه زمانی مقدار قند خون خود را اندازه گیری کنید و چرا این اطلاعات برای کنترل بهتر بیماری شما اهمیت دارند چیزی است که شما به عنوان یک فرد دیابتی باید از آن مطلع باشید. غالباً افراد نیم تا یک ساعت بعد از خوردن غذا مقدار قند خون خود را اندازه می گیرند اما اندازه گیری قندخون در این زمان بسیار زود است و ارزش پزشکی ندارد. اندازه گیری قند خون در فاصله ی کمی بعد از خوردن غذا غالباً نتایج بسیار بالایی ازقند خون را به نمایش می گذارد. برای کنترل بهتر قند خون و بهترین خوانش باید 2 ساعت بعد از خوردن غذا آزمایش را انجام دهید.

انجام آزمایش بدون تفکر در مورد نتایج

اگر شما براساس برنامه ، مقدار قند خون خود را اندازه گیری کنید بدون اینکه معنی اطلاعات و نتایج بدست آمده را درک کنید درحقیقت تنها نوارهای اندازه گیری را هدر داده اید. ممکن است به شما انجام آزمایش قندخون در صبح، قبل و بعد از خوردن غذا (2 ساعت بعد از غذا) و قبل از رفتن به رختخواب توصیه شده باشد. این زمانها برای انجام آزمایش قندخون زمانهای بسیار مناسبی هستند زیرا نتایج آن به شما می گوید که قدم بعدیتان در کنترل دیابت باید چه باشد. برای مثال نتایج قند خون قبل از خواب و در صبح روز بعد می تواند به هم مرتبط باشد اما شما باید بدانید چرا و چگونه تغییرات لازم را درمدیریت بیماریتان (تغذیه ، دارو وورزش ) اعمال کنید. بهترین راه حل این است که از پزشک یا آموزگار دیابت خود بخواهید درمورد تفسیر نتایج و معانی آن به شما کمک کند. شما باید بدانید که اندازه گیری قند خون راهی برای بررسی پاسخ بدن شما به تغییرات دارویی، غذایی، میزان فعالیت و خواب شما است نه اینکه یک برنامه و مسئولیت منظم که فقط باید آنرا به انجام رسانید. منبع: www.everydayhealth.com